0 %

Η Ιστορία του Ninjutsu

Η ιστορία και ο θρύλος του Ninjutsu ξεκινάει από την σημερινή Κορέα που πριν από 2000 χρόνια περίπου ήταν χώρα της Κίνας.

logo-dragon-ryu(2)

Οι πρώτοι νίντζα ήταν στρατιώτες της δυναστείας Τανγκ όπου μετά από μία στρατιωτική ήττα κατέφυγαν στην Ιαπωνία στις σπηλιές Σάντα της περιοχής Ίγκα και Κόνγκα. Ένας μύθος λέει ότι διέφυγε μόνο ο στρατηγός Γι Γκού με μερικούς σωματοφύλακές του. Ο Γι Γκού ήταν γνώστης της τέχνης Χίτσο Όνγκνο-Τζουτσού (μία μέθοδος όπου υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες όπως να εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο του αντιπάλου με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του). Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο στρατηγός λέγονταν Cho Busho και κατέφυγε από την Κίνα στην Ιαπωνία μαζί με την πριγκίπισσα στρατηγό Cho Gyokko όπου και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Ίγκα και Κόνγκα που ήταν μακριά από πολιτισμό.

Στα βουνά της Ίγκα και Κόνγκα οι νέοι κάτοικοι επιδόθηκαν στον διαλογισμό ζεν και αναμείχθηκαν με τις αντιλήψεις και τις μεθόδους των ντόπιων. Έτσι οι κινέζικες στρατιωτικές τακτικές μάχης και διδασκαλίες οι οποίες ήταν μετεξέλιξη της εσωτερικής γνώσης της Ινδίας και του Θιβέτ άρχισαν να διδάσκονται στους Ιάπωνες στους ντόπιούς, και στους μοναχούς Γιαμαμπούσι (ιερείς πολεμιστές που ζούσαν στα βουνά).

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(21)
ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(23)
logo-dragon-ryu(2)

Σιγά σιγά στις κοιλάδες Ίγκα και Kόνγκα άρχισαν να δημιουργούνται ολόκληρα χωριά που ήταν μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Το 1581 περίπου δυνάμεις της φατρίας Ταϊρα με αρχηγό τον αρχιστράτηγο Σογκούν Όντα Νομπουνάγκα άρχισαν να βλέπουν κάποια δραστηριότητα στα βουνά Ίγκα και Κόνγκα και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου διότι δεν ήταν υπό τον έλεγχο τους.
Αργότερα ο Νομπουνάγκα συγκέντρωσε στρατό 45.000 περίπου για να αναχαιτίσει την πορεία τους, στα όρη Τογκάκουρε.Τα χωριά Ίγκα & Kόνγκα ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον στρατό του εισβολέα όπου μαζεύτηκαν 4.000 άντρες.Μεγάλες απώλειες υπήρξαν και από τα δύο στρατόπεδα και περισσότερο για τον στρατό του Νομπουνάγκα που έχασε μεγάλο αριθμό στρατιωτών αλλά ήταν αποφασισμένος να εξαφανίσει κάθε ίχνος των Ninja.Κάποιοι από τους Ninja αιχμαλωτίστηκαν και οι πολέμαρχοι των περιοχών τους έδωσαν άσυλο με αντάλλαγμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκπαιδεύοντας τον στρατό στην τέχνη τους.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
logo-dragon-ryu(2)

Μερικοί από τους Ninja διέφυγαν πριν την εισβολή σε άλλες επαρχίες οπού και έκρυψαν την ταυτότητα τους για να επιβιώσουν.
Ένας Ταοϊστής ασκητής ονόματι Κασούμι-Γκακουρέ (αυτός που κρύβεται στην ομίχλη, ήταν Γιαμαμπούσι – πολεμιστής μοναχός ) έσωσε έναν 16άχρονο Ninja από την μάχη τον Κανεσάντα όπου τον δέχτηκε και ως μαθητή του και του δίδαξε μαχητικές τεχνικές του Ninjutsu.

Ο Κανεσάντα αργότερα άλλαξε το όνομα του σε Τογκάκουρε Νταϊσούκε όπου και ίδρυσε το νέο στυλ του Ninjutsu με ονομασία Τογκάκουρε Ρίου.Ο Νταϊσούκε Τογκάκουρε δίδασκε της μαχητικές τεχνικές, πρακτικές εφαρμογές της ισορροπίας στην διατροφή, και το πώς να χρησιμοποιείς τις δυνάμεις της φύσης προς όφελος σου. Έτσι οι απόγονοι του Νταϊσούκε εξέλιξαν και πρόσθεσαν ιδέες στην Τογκάκουρε Ρίου του Ninjutsu όπου κατέληξαν να αποκαλούνται Shinobi no mono (ειδικοί στην πληροφορία η κατασκοπεία) και αργότερα ονομάστηκαν Ninja, που ήταν άριστα εκπαιδευμένοι στην μεταμφίεση, στην αθόρυβη μετακίνηση, στην κατασκοπεία, και σκληραγωγημένοι στο σώμα αντιμετώπιζαν τις κακουχίες με ψυχή, πίστευαν στα ιδανικά και στις ανθρώπινες αξίες όπως δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, τιμιότητα και την αγνότητα της καρδιάς.Εκτός ότι εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τακτικές εκπαίδευαν και το πνεύμα τους σε τέτοιο βαθμό που υπερέβαινε τα ανθρώπινα όρια προφέροντας κάποιες Βουδιστικές προσευχές (Kuji Kiri) αποκτώντας ένστικτα και δυνάμεις όμοια με αυτές των ζώων.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(19)
ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(18)
logo-dragon-ryu(2)

Η λέξη Ninjutsu έχει τρείς διαφορετικές έννοιες α) κάνω υπομονή, β) κρύβομαι, γ) κάνω κάτι πολύ σκληρό και προέρχεται από την σκληρή εκπαίδευση που είχαν στην υπομονή, επιμονή και στην αντοχή που είναι το ΝΙΝ και το JUTSU που σημαίνει τέχνη (Ninjutsu – Η τέχνη του πολέμου).Το NIN-PO έχει βουδιστική προέλευση διότι μυήθηκαν την τέχνη πολλοί βουδιστές μοναχοί (Γιαμαμπούσι), αντί του DO που έχουν άλλα συστήματα που σημαίνει δρόμος.

Αργότερα υπήρξαν πολλές οικογένειες SHINOBI με τις δικιές τους σχολές και φύλασσαν την τέχνη ως κόρη οφθαλμού και την διέδιδαν από γενιά σε γενιά. Το κάθε χωριό είχε τις δικές του σχολές Ninjutsu που έπαιρνε το όνομα της κάθε οικογένειας. Σύμφωνα με την ιστορία υπήρχαν πάνω από εξήντα σχολές που κάποιες είχαν πολλά κοινά μεταξύ τους.
Τα χωριά Ίγκα και Kόνγκα ήταν αντίπαλα διότι υπηρετούσαν αντιπάλους αφέντες που τους χρησιμοποιούσαν σαν μισθοφόρους πολεμιστές, σωματοφύλακες η κατασκόπους. Πολλές ήταν οι φορές που διχάζονταν οι οικογένειες μεταξύ τους από το ίδιο χωριό επειδή δούλευαν για διαφορετικούς αφέντες και κρατούσαν πολλά μυστικά μεταξύ τους.
Οι Ninja χωριζόντουσαν σε 3 κατηγορίες τους JONIN «Αρχηγός» που ήταν και ο υψηλότερος βαθμός και αυτός που έκλεινε συμφωνίες με τους άρχοντες και αντιπροσώπευε μια ομάδα Ninja και έδινε τις εντολές για να γίνει μια αποστολή, αμέσως μετά ήταν οι CHUNIN «Μεσάζοντες» βοηθοί του Jonin μετέφεραν τις εντολές και εκπαιδευτές της ομάδας και οι πιο κάτω ήταν οι GENIN «Στρατιώτες» αυτοί που εκτελούσαν τις εντολές και τις αποστολές.

Οι Genin δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο Jonin τους, αυτό γινόταν για να διαφυλάξουν μυστική την ταυτότητά τους ώστε αν τους έπιαναν αιχμαλώτους να μην μπορεί ο εχθρός να αποσπάσει πληροφορίες για τον αρχηγό τους.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
logo-dragon-ryu(2)

Η μυστικότητα που ακολουθούσαν σε όλη τους την ζωή διατηρώντας διπλή ταυτότητα ήταν το πλεονέκτημα τους στις αποστολές τους. Η διαρροή μυστικών πληροφοριών μπορούσε να οδηγήσει στην ομαδική εκτέλεση όλης της ομάδας που τιμωρούνταν με θάνατο η πράξη της προδοσίας.
Η πειθαρχεία ο σεβασμός και η συνεργασία μεταξύ τους ήταν παραδειγματική.
Οι Ninja εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες σε τεχνικές εξάρθρωσης και σπάσιμο των οστών, τεχνικές ρίψεων, τεχνικές αφοπλισμών και ακινητοποίησης του αντιπάλου.
Για να γίνει κάποιος Ninja έπρεπε να έχει γεννηθεί από οικογένεια Ninja και να εκπαιδευτεί στην τέχνη του Ninjutsu που ήταν επάγγελμα γι’ αυτούς εκείνη την εποχή.
Η εκπαίδευση τους γίνονταν και σε ομαδικό επίπεδο αλλά και ατομικό, και σε κλίμα διασκέδασης και γέλιου ήταν επίπονη και σκληρή, και είχε 3 στάδια εκπαίδευσης, του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος, ξεκίναγε από την ηλικία των 5 ετών o μικρός Ninja μάθαινε ανατομία του σώματος και τα ευαίσθητα σημεία του, να σκαρφαλώνει σε τοίχους και δέντρα, χειρισμό ξύλινων ραβδιών (Jo, Hambo, Bo) διάφορα δεσίματα με σχοινιά, να στήνουν παγίδες, να περπατάνε αθόρυβα και να εξοικειώνονται με την αίσθηση του θανάτου.
Οι γυναίκες μάθαιναν χορό, τραγούδι, μουσικά όργανα, καλή συμπεριφορά, και προσπαθούσαν να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και το σώμα τους για να το διατηρούν όμορφο και ποθητό για έναν άντρα ώστε να κάνουν την δουλειά τους την ώρα της ευχαρίστησης, να αποσπάσουν πληροφορίες, η να σκοτώσουν το θύμα τους με διάφορα δηλητήρια και μικρά εγχειρίδια, αυτές οι γυναίκες λέγονταν Kunoichi.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(17)
logo-dragon-ryu(2)

Τα στρατόπεδα που εκπαιδευόντουσαν οι Ninja βρίσκονταν σε δύσβατες περιοχές που δεν μπορούσε να πάει ο οποιοσδήποτε και ήταν περιτριγυρισμένα από παγίδες που μόνο ζώα έπεφταν σε αυτές.
Καθώς μεγάλωνε ο νέος εκπαιδεύονταν σε όλο και περισσότερα πράγματα και ομαδικά και ατομικά γιατί έτσι ήταν και η δράση τους, αλλά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, με επιμονή, υπομονή, και πειθαρχεία στο σώμα και στο πνεύμα. Μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις τρέχοντας η κολυμπώντας να πηδήξουν μεγάλα εμπόδια να μιμούνται διάφορα ουρλιαχτά και κραυγές ζώων, τιτιβίσματα πουλιών.
Είχαν γνώση και εκπαίδευση ιατρικής για να μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους ίδιους αλλά και στην ομάδα τους όταν τραυματίζονταν στις αποστολές τους.
Μάθαιναν τοπικές διαλέκτους, για την θρησκεία τους, διάφορες διδαχές και έννοιες αλλά και να ψέλνουν προσευχές διότι πολλές φορές μεταμφιεζόντουσαν σε Βουδιστές μοναχούς διότι έτσι είχαν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του εχθρού.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)
logo-dragon-ryu(2)

Ένας Ninja έπρεπε να μπορεί να μάχεται με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα και στις αποστολές τους ήταν πολύ λεπτομερείς και προσπαθούσαν να σκεφτούν και την παραμικρή λεπτομέρεια και θα έπρεπε να διαθέτουν 6 στοιχεία υπομονή, ισορροπία, δύναμη, αντοχή, ευκινησία, και ταχύτητα.
Πολλοί Ninja είχαν πέσει στα χέρια των πολεμιστών σαμουράι που ήταν φύλακες των ανακτόρων αλλά και των σογκούν (στρατηγών) και είχαν άδοξο τέλος πριν καν προλάβουν να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Οι σαμουράι ήταν Ιάπωνες πολεμιστές που χρησιμοποιούσαν όπλα όπως το σπαθί Κατάνα, λόγχες, τόξα, και ζούσαν σύμφωνα με τον κώδικα τιμής του Μπουσίντο που ήταν η πίστη, ο σεβασμός, αυτοπειθαρχία, η τιμιότητα και η πλήρης αφοσίωση στον αφέντη τους.

Η παράβαση σε αυτούς τους κανόνες ήταν η τελετουργική αυτοκτονία σεπούκου (χαρακίρι κόψιμο της κοιλιάς τους). Η εκπαίδευση των σαμουράι διέφερε πολύ από αυτήν των Ninja διότι γίνονταν με απόλυτη αυστηρότητα και σεβασμό και ήταν ιδιαίτερα σκληρή και συγκεκριμένη. Μάθαιναν ομαδικές τακτικές μάχης, όπλα, πολεμικές τέχνες, ιππασία, και προσπαθούσαν να κρατούν και να διατηρούν το σώμα τους γυμνασμένο και δυνατό και δεν ασχολούνταν με καμία άλλη ασχολία έκτος από την εκπαίδευσή τους.
Οι Ninja γνώριζαν ότι ο νικητής σε μια μάχη με τους σαμουράι ήταν αυτός που θα κέρδιζε τον αιφνιδιασμό και έτσι πορεύονταν μέχρι που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των σαμουράι.
Μπορούσαν να εμφανιστούν από το πουθενά και χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες τακτικές και μεθόδους αλλά και όπλα και μπορούσαν να μάχονται εξ’ αποστάσεως όπως σούρικεν (ιπτάμενες λεπίδες), δηλητηριώδης βελόνες από φυσοκάλαμο και δεν είχαν κώδικες ενός ευγενούς πολεμιστή όπως οι σαμουράι τον κώδικα του «Μπουσίντο» γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επίτευξη του στόχου και το πέρας της αποστολής με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο.

ΣΧΟΛΗ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-47RONIN(8)

Τα όπλα των Ninja ήταν στην αρχή εργαλεία αγροτικής χρήσης αφού απαγορεύονταν να οπλοφορούν και να μαθαίνουν πολεμικές τέχνες όσοι δεν ήταν πολεμιστές του αυτοκράτορα οι διαφόρων σογκούν και μάθαιναν μυστικά την τέχνη τους και αργότερα όταν ξεκίνησε η δράση τους όποιον σκότωναν του έπαιρναν τον οπλισμό του.

Οι Ninja ασκούσαν μεγάλη επιρροή στις πολιτικές διαφορές αλλά και στις οικονομικές καταστάσεις της χώρας, μιας και είχαν τρυπώσει παντού ως κατάσκοποι, εκμεταλλεύονταν την κατάσταση από τον διχασμό των πολλών αρχόντων και τους μακροχρόνιους πολέμους της Ιαπωνίας προς όφελος τους. Η πολεμική δράση των Ninja έχει πολλά να μας διδάξει σήμερα μιας και ήταν οι τέλειοι πολεμιστές δεν άφηναν τίποτα στην τύχη και στις αποστολές τους ήταν πολύ λεπτομερείς στις κινήσεις τους που προσπαθούσαν να σκεφτούν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η ιδέα του θανάτου ήταν κάτι που το μάθαιναν από μικρή ηλικία και μπορούσαν να αυτοκτονήσουν με διάφορους τρόπους όπως το στρίψιμο της κεφαλής, σπάσιμο του αυχένα τους, το δάγκωμα της γλώσσας, το κόψιμο του προσώπου τους για να μην τους αναγνωρίσει ο εχθρός, πριν πιαστούν αιχμάλωτοι διότι τα βασανιστήρια ήταν φρικτά για έναν Ninja και για να αποφύγουν την συλλογή πληροφοριών από τον εχθρό βασανίζοντας τους.

Η ειδικότητα τους ήταν σωματοφύλακες, μυστικοί πράκτορες, δολοφόνοι, σαμποτέρ, και μισθοφόροι πολεμιστές, με τρομακτικές δυνάμεις χάρις της συνεχόμενης εκπαίδευσής τους στις στρατιωτικές τέχνες και στα 18 τους χρόνια ήταν αρκετά έμπειροι για πολύ επικίνδυνες αποστολές που προκαλούσαν σοκ και δέος στον εχθρό τους.

Αγαπούσαν τη φύση το νερό και τα ζώα, τιμούσαν τις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά και ότι έκαναν το έκαναν για να επιβιώσουν. Μέσο της ιατρικής τους εκπαίδευσης γνώριζαν τι είναι καλό και θρεπτικό για το σώμα τους. Η διατροφή τους ήταν φρούτα, διάφοροι καρποί από δέντρα, ρύζι, λαχανικά, τουρσί, μικρά ψάρια, σόγια. Κρέας δεν έτρωγαν σχεδόν ποτέ, διότι πίστευαν ότι τα τετράποδα ζώα είχαν μια δηλητηριώδη ουσία στο αίμα τους που δεν ήταν καλό για την υγεία του ανθρώπου (τοξίνες).Ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες στον τρόπο ζωής τους κατάφεραν το ακατόρθωτο και διεκδίκησαν τον θρύλο στην ιστορία.

Οι σχολές Iga Ryu και Koga Ryu αποτελούν μέχρι και τις μέρες μας από τις πιο σπουδαίες και τις πιο βασικές τακτικές πολέμου για την σωστή εκπαίδευση ενός τέλειου πολεμιστή. Η βάση των σχολών αυτών στηρίζονταν πολύ στην συνεχόμενη εκπαίδευση των Ninja σε όλες τις τακτικές μάχης εκείνης της εποχής και όλη η εκπαίδευση γίνονταν με προφορικό λόγο για να μην υπάρχουν στοιχεία ενοχοποίησης ότι εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες μιας και το φεουδαρχικό καθεστώς το απαγόρευε και για να μην υπάρχουν κλοπές της τέχνης όπου για πάνω από χίλια χρόνια διδάσκονταν με αυτόν τον τρόπο με αποτέλεσμα πολύ από την υλη τους να έχει εξαλειφθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Οι Ninja ήταν οι κομάντος της εποχής εκείνης που εφάρμοζαν ανορθόδοξες τακτικές απέναντι στον αντίπαλο με αποτέλεσμα την εξολόθρευσή του. Οι τακτικές τους διδάσκονται και εφαρμόζονται ακόμα και στις μέρες μας από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικές σχολές και πολυεθνικές εταιρείες.